Pieniä arjen valintoja – Askelkisan toinen viikko käynnissä

21.09.2023

Ruskan värit ja ihmisen jalat lenkkitossu jalassa. Lisäksi teksti Askelkisan toinen viikko käynnissä ja 5 +1 vinkkiä aktiivisempiin työpäiviin.

Tuoreet tutkimustulokset puhuvat puolestaan: jo pienikin lisäys askeleisiin on hyödyllistä yksilön terveyden kannalta. Jo pitkään ajatuksena ollut tavoite 10 000 askeleesta päivätasolla ei ole terveyden edistämisen kannalta merkityksellisintä, vaan jo 5 500 askelta päivässä alentaa ennenaikaisen kuoleman riskiä 4 000 askeleeseen verrattuna. (Helsingin Sanomat, 10.9.2023.) Tärkeintä on miettiä omaa arkiaktiivisuutta yksilöllisesti – millä pienillä arjen valinnoilla voisit lisätä omaa päivittäistä askelmäärääsi tai liikkumista pikku hiljaa?

Supersuositun Askelkisan (11.-24.9.2023) toinen viikko on parhaillaan käynnissä. Osallistujat keräävät kisassa askelia joko yksilösarjassa tai joukkueen kanssa kilpaillen itseään tai toisiaan vastaan. Kilpailemista tärkeämpää on kuitenkin ottaa askel omalle hyvinvoinnille: jo pienillä arjen valinnoilla on merkittävä vaikutus päivittäiseen aktiivisuuteen. On mahtavaa huomata, että kisassa on mukana ennätysmäärä osallistujia joukkuesarjoissa – mikä olisikaan sen parempaa, kuin ottaa askel hyvinvoinnille yhdessä❤️

Tällä viikolla (18.-24.9.) vietetään myös Liikkuva työelämä -viikkoa, jonka teemana tänä vuonna on tauot. Venytykset ja lepo tuovat vastapainoa fyysisesti kuormittavaan työhön, ja vastaavasti parin minuutin kävely tekee ihmeitä istumatyöläiselle. Rauhallinen tauko on puolestaan tarpeen sosiaalisesti kuormittavissa työtehtävissä. Me haluamme tällä viikolla kannustaa erityisesti toimistotyötä tekeviä ottamaan askeleen hyvinvoinnille, ja seuraamaan omaa arkiaktiivisuutta! Lue lisää kampanjasta tämän linkin kautta.

5 + 1 vinkkiä aktiivisempiin työpäiviin

  1. Tauota istumista. Muista vaihtaa työskentelyasentoa, nouse seisomaan muutaman kerran tunnissa ja liikuskele mahdollisimman usein. Aikuiset viettävät yli kolme neljäsosaa päivästään paikallaan, pääasiassa istuen, joten jokainen liike päivän aikana lisää aktiivisuutta ja vaikuttaa sitä kautta hyvinvointiin.
  2. Käy haukkaamassa happea. Nappaisitko tänään iltapäiväkahvin mukaasi ja kävisit tauolla ulkona pienellä happihyppelyllä? Ulkoilua voi lisätä työpäivään järjestämällä esimerkiksi kävelypalaverin tai valitsemalla hieman kaukaisemman lounasruokalan.
  3. Liiku työmatkaa lihasvoimin. Koko matkaa ei tarvitse ainakaan heti taittaa kävellen tai pyörällä, vaan voit jäädä bussista muutamaa pysäkkiä aikaisemmin tai jättää auton hieman kauemmalle parkkipaikalle.
  4. Haasta työkaveri taukoliikuntaan. Mikäli työskentelette etänä, voi taukoliikuntatuokion järjestää esimerkiksi Teamsin tai Zoomin välityksellä. Taukoliikuntatuokiossa voisi treenata esimerkiksi tasapainoa tai avata jumeja venyttelemällä kevyesti.
  5. Valitse portaat. Portaiden nouseminen kohottaa sykettä paremmin kuin tavallinen kävely. Valitse siis työpaikallasi portaat hissin sijasta.

+ 1 Varaa aikaa palautumiselle. Etsi vapaa-ajalla vastapainoa työelämälle: fyysisesti kuormittavassa työssä vapaa-ajalla kannattaa antaa aikaa levolle, ja vastaavasti toimistotyötä tekevän on hyvä panostaa laitteista vapaaseen ja aktiiviseen aikaan. Etsi itselle mieluisat tavat liikkua vapaa-ajallasi: löytyisikö esimerkiksi lähialueeltasi seura, joka tarjoaa lajikokeiluja tai vaikka ryhmäliikuntaa?

Voit lukea lisää arkiliikkeen lisäämisestä esimerkiksi UKK-instituutin verkkosivuilta.