Seurapäivät kiinnostivat Seinäjoella

04.12.2020

Suomen Työväen Urheiluliiton Pohjanmaan piiri ry:n järjesti onnistuneet seurapäivät Seinäjoella kuluneena viikonloppuna. Viikonloppuun mahtui rockia-rauhaa-rakkautta, kuten ohjelmassa luvattiin. Tilaisuutta oli mahdollisuus seurata myös verkossa webinaarilähetyksenä. Tallenne webinaarilähetyksestä löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Tilaisuus alkoi TUL:n puheenjohtajan Lasse Mikkelssonin terveisillä tien päältä. Lasse muisteli Tampereen seurapäivien seuracaseja lämmöllä, eikä epäillyt hetkeäkään etteikö Jymyn ja Valppaan esitykset olisi vähintään yhtä hyviä. Seinäjoen kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi valtuuston varapuheenjohtaja Harry Wallin. Harry peräänkuulutti lasten mahdollisuuksia harrastaa sosioekonomisesta asemasta huolimatta. Piirin terveiset toi puheenjohtaja Ari Tuurinmäki.

Päivän pääesiintyjä oli tohtori, jalismies Kotkasta Sami Kolamo. Hänen terveisensä eivät jättäneet epäselvää oikeudenmukaisuuden tarpeesta, tasa-arvon toteutumisesta ja korruptiosta. Hän lähestyi asiaa useasti sukupuolen ja ihon värin kautta peilaten muutoksia ja ajanhenkeä eri vuosikymmenillä. Arvot ja arvottaminen vaikuttavat ihmisten valintoihin.

TUL:n tasa-arvovaliokunnan jäsen Paula Heinonen esitteli TUL:n tasa-arvo ohjelman pääkohdat. Hän kehottikin seuroja päivittämään tai lainaamaan ohjelmaa sellaisenaan.

Kansanedustaja, liikuntaneuvostonvarapuheenjohtaja Pasi Kivisaari kantoi huolta veikkauksen asemasta ja urheilun rahoittamisesta. Hän kehoittikin järjestöväkeä olemaan aktiivisia tässä asiassa. Hän korosti puheessaan erilaisten toimijoiden tarpeellisuuden. Kaikista ei tule huippu- tai kilpaurheilijoita, jonka vuoksi tarvitaan seuroja, jotka järjestävät laadukasta ja monipuolista harrasteliikuntaa, jossa kuitenkin voi selkeästi myös kilpailla. Hänellä on omakohtaisia kokemuksia poikansa kautta, kun pelaaminen SJK:ssa ei enää maistunut vaihtui pelipaidan väri punaiseksi ja paidan rintaan ilmaantui Seinäjoen Sisun logo. Tällaisia seuroja tarvitaan ja niillä on paikkansa. Tällaisia seuroja on TUL:ssa useita.

Tauon jälkeen irti päästettiin Pirjo Urpilainen ja Kimmo Kivinummi, jotka kertoivat seurojen tarinat – molemmat menestystarinoita omalla alallaan. Kokkolan Jymyn asema tanssin ja voimistelun saralla on kiistaton. Voidaan puhua Jymy -perheestä, jossa on tilaa muillekin lajeille. Valppaan uuden toiminnan kulmakiveksi on muodostunut oma talo. Siellä kokoonnutaan, harrastetaan ja verkostoidutaan eri järjestöjen kanssa. Siellä on hyvä kivijalkaa seuratyölle rakentaa.

Verkko-osuudessa kuultiin Väestöliiton Eeva Lehtistä ja Pauliina Liusta, jotka avasivat härintävapaata urheilua ja puuttumista häirintään. TUL:ssa arvostetaan yhteistyötä ja järjestökentän joukkovoimaa monissa asioissa. Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun seurakehittäjä Kirsi Martinmäki ja erityisasiantuntija Timo Hämäläinen kertoivat seuratuesta ja hankerahoituksista. Yhteinen tekeminen ei vielä poikinut lisäosallistujia pohjalaisesta urheilukentästä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa yhteinen tekeminen mahdollistaa laajemman mahdollisuuden osallistua hyviin ja laadukkaisiin koulutuksiin.

Seurapäivien uusi nousu tapahtui e-urheilupaneelissa, jossa Aapo Räntilän johdolla paneuduttiin e-urheilun saloihin. Panelistit Valtteri Kylkisalo, Juha Kangas, Tarja Tenkula ja Christian Joutsenvuori päätyivät siihen lopputulokseen yhdessä yleisön kanssa, että e-urheilu on mahdollisuus TUL:n seuroille.

Seurapä päättyi yhteiseen jouluruokailuun ja Pelle Miljoona Rockersin syksyn ainoaan keikkaan ennen kevättä 2021. Pellen sanoin, kuka teistä oli vuonna 1979 Helsingin jäähallissa Pelle Miljoonan esiintyessä TUL:n liittojuhlassa? Harva käsi nousi, onneksi, sillä silloinkin esitetyn kappaleen nimi oli Nuoret Sankarit – ja totta vieköön, sitä me ollaan nuoria sankareita.

Teksti ja kuvat: Jarkko Tenkula