TUL mukana Eläkeläisten Retkeilypäivillä 22.-24.8.

25.08.2023

Olemme tehneet pitkään yhteistyötä eläkeläisjärjestöjen kanssa eläkeikäisten henkilöiden liikuttamiseksi. Tällä kertaa olimme mukana Eläkeläiset ry:n järjestämillä retkeilypäivillä Kalajoen Hiekkasärkillä 22.–24.8. Retkeilypäivät kokosivat yhteen lähemmäs 800 reipasta eläkeläistä eri puolilta Suomea. Edellinen vastaavan kaltainen tapahtuma järjestettiin 2017. Hyväntuuliset retkeilypäivät olivat täynnä tapahtumia ja iloisia kohtaamisia!

Kolmepäiväisen tapahtuman ohjelma sisälsi muun muassa patikointiretkiä Hiekkasärkkien upeisiin maisemiin, helppolentistä rantahietikolla, jumppaa, bocciaa, tasapainorataa, yhteislaulua, laulu- ja sketsiesityksiä sekä luentoja vakavampaa asiaa unohtamatta.

Avajaistapahtumassa puhuneella Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Matti Huutolalla oli myös painavaa sanottavaa. Hän korosti puheessaan, että ikäihmisten ja monen muunkin eduksi on se, että maata rakennetaan ennustettavasti, kestävästi, ja että hyvinvointipalvelut ovat sellaiset, että voimme katsoa eteenpäin myönteisesti.

Osallistuimme tapahtumaan ja sen hyvän tunnelman luontiin omalla panoksellamme. Tapahtumatorilla yhdistysten esittelypisteissä Johanna Nekkonen ja Kimmo Kamppila esittelivät liittomme seniori- ja aikuistoimintaa sekä tapahtumia. Tapahtumapisteemme oli erittäin suosittu ja siellä vieraili yli puolet tapahtuman osallistujista. Vipinää piisasi, kun osallistujat mittauttivat pisteellämme puristusvoimaansa sekä saivat kokeilla tarkkuuttaan pisteen yhteydessä olleella minigolfveralla. Siinä ohessa juteltiin TUL-kuulumisia sekä nykytoiminnastamme että osallistujien kertomusten muodossa menneiltä vuosilta. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että osallistujien puristusvoimatasot olivat viitearvojen mukaan joko keskiverrot tai keskivertoa vahvemmat, mihin voi vaikuttaa se, että eläkeikäisistä henkilöistä useat ovat tehneet fyysisesti kuormittavaa työtä. Käsien puristusvoimaa tarvitaan päivittäisiin askareisiin, ja puristusvoima tutkitusti heikkenee ikääntyessä. Puristusvoimalla on tutkittu olevan laajempikin yhteys toimintakykyyn ja vahvat käsien puristusvoimatasot voivat ennustaa pidempää ikää. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää kannustaa ikäihmisiä arkiaskareisiin ja liikuntamuotoihin, joissa käytetään käsiä ja puristusvoima vahvistuu. Vinkkejä omaehtoiseen lihasvoimaharjoitteluun voi käydä katsomassa verkkokoulutusalustamme Dikiliikkujat -kurssilta osoitteessa www.tulkouluttaa.fi.

TUL tarjosi päivien osallistujille myös vaativampaa, mutta niin hauskaa liikuntaa. TUL:n seniorivaliokunnan kautta saimme päiville Kokkolan Jymyn Sunnuntairyhmän, jonka seitsemän liikkujaa ja vertaisohjaajaa hemmottelivat osallistujia vetämällä liike- ja tasapainoharjoituksia aivan tapahtuman ytimessä tapahtumatorilla. Iloiset ilmeet osallistujien kasvoilla ja kommentit päivien parhaista hetkistä kertoivat liikunnan ilosta hyvässä seurassa. 

Eläkeläiset ry:n paikallisosastoissa on paljon TUL:n seurojen jäseniä, mikä tulikin hyvin esille useaan otteeseen päivien aikana.  ”Kohtasin tapahtumassa piirin jäsenseuroihin kuuluvia, kuten Kiuruveden Teräksen seuran ihmisiä. Oli mukava jutella ihan yllättäen ja yllättävässä paikassa heidän kanssaan. Täällä on paljon seuroissamme liikkuvia”, kertoo Johanna Nekkonen.

Lopulta tapahtumapisteeltä leikkimielisessä minigolfkilpailussa palkintoina olleet TUL-tuubihuivit näkyivät useilla päivillä liikkuneilla. ”Osallistumme mielellämme Eläkeläiset ry:n vastaaviin tapahtumiin myös jatkossa”, toteaa Kimmo Kamppila. ”Seuraavan kerran tapaamme Kulttuurikatselmuksen merkeissä jo 18.–19.11. Jyväskylässä.”Tällaista käytännön yhteistyötä kannattaa jatkaa ja vahvistaa!

Seuraavana vuorossa meidän seniori- ja aikuistoiminnassamme on vuosittainen Askelkisa 11.–24.9., seuratoimijoille ja senioreille suunnatut Hyvän olon päivät lomakeskus Rajaniemessä 15.-17.9.2023. Ilmoittaudu mukaan nyt ja varaa paikkasi aktiivisen syksyn aloituksessa!

Kimmo Kamppila, TUL:n senioritoiminnan vastaava

Johanna Nekkonen, TUL:n aikuistoiminnan vastaava