TUL:n Vuoden valmentaja 2019 on Jere Jännes

27.01.2020

Perjantaina 24.1. juhlittiin Helsingissä Scandic Simonkentässä TUL-juhla, jossa palkittiin vuoden 2019 aikana menestyneitä urheilijoita, taustahenkilöitä ja seuroja. TUL:n Vuoden valmentaja 2019 on uimaseura TaTU Tampereen päävalmentaja Jere Jännes. Kaikki illan aikana palkitut listattuna jutun lopussa.

Vuosi 2019 oli TaTU:lle todellinen menestys. Seura sai kaksi edustajaa Glasgow:n EM-uinteihin ja yhden edustajan MM-uinteihin. Lisäksi TaTU on hallinnut miesten viestejä SM-kisoissa jo vuosia. Jännes toimii TaTU:ssa päävalmentajana, ammattivalmentajana sekä Ida Hulkon henkilökohtaisena valmentajana. Ida Hulkko oli EM-kisoissa viides, MM-kisoissa kahdeksas, sekä voitti usean Suomen mestaruuden vuoden 2019 aikana. Tältä pohjalta TUL:n Vuoden valmentaja 2019 -titteli oli enemmän kuin ansaittu.

Jännekseltä löytyy itseltään pitkä uintitausta ja TaTU:n valmentajana Jännes on toiminut vuodesta 2014.

– Aloitin TaTU:ssa ensiksi puolipäiväisenä valmennuspäällikkönä. Vuonna 2017 sain mahdollisuuden siirtyä täysipäiväiseksi päävalmentajaksi ja sillä tiellä ollaan. Kaiken kaikkiaan nyt siis noin kuusi vuotta olen TaTU:ssa vaikuttanut, Jännes avaa.

Intohimoinen valmentaja ja laji-ihminen

Jännes suhtautuu intohimoisesti uintiin. Kysyttäessä Vuoden valmentajalta, millainen hän on valmentajana, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Hullu! Elän uinnille ja olen aina elänyt.

Viime viikkoina Suomessa on keskusteltu voimakkaasti erityisesti nuorten urheilijoiden valmentajien metodeista ja jopa räikeistä väärinkäytöksistä. Jänneksellä on selvä kanta keskusteluun.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että on hyvä, että väärinkäytökset tulevat esiin ja niihin voidaan puuttua, mutta toivoisin tässäkin asiassa hieman malttia, jotta tilanteet saadaan tutkittua perinpohjaisesti läpi ennen lopullisten tuomioiden julistamista, Jännes linjaa.

TaTU:n tavoitteet vuodelle 2020 ovat kovat, mutta selvät.

– Lähdemme hakemaan olympiapaikkaa eli yksi uimari olisi tarkoitus saada mukaan seuraaviin olympialaisiin. Lisäksi haluamme jatkaa hyvää menestystämme viestiuinnissa, Jännes kertoo.

Vuoden valmentaja 2019

Jännes oli Vuoden valmentaja 2019 -tittelistä luonnollisesti erittäin otettu. Samalla hän kuitenkin halusi korostaa myös muiden seurassa toimivien henkilöiden merkitystä.

– Tunnustus tuntuu tottakai upealta! Samalla on kuitenkin todettava, että ei valmentajaa ilman uimareita. Urheilijat tekevät sen isoimman työn ja taustalla on myös muuta tiimiä, kuten fysioterapeutteja ja muita valmentajia. Yhdessä teemme päivittäin töitä ja on hienoa, että uinti lajina huomiodaan tällä tavoin, Jännes päättää.

Kaikki TUL-juhlassa palkitut henkilöt ja toimijat:


Vuoden urheilija

Elias Kuosmanen

 

Vuoden joukkue

Jyväskylän Seudun Palloseura

 

Vuoden valmentaja

Jere Jännes

 

Vuoden liikuntakulttuuriteko

TUL:n Joukkojen juhla

 

Vuoden nuori toimija

Nea Kunto

 

Vuoden nuorisotoimija

Karoliina Artiola

 

Vuoden nuorisovalmentaja

Harri Vallin

 

TUL:n malja

Riitta Nokkala

 

Vuoden vapaaehtoisyhteisö

Tampereen Kisatoverien järjestyshenkilöt