CSIT:n strategia valmistuu – vaikutukset näkyvät jo Tortosassa

15.10.2018

Nyt keskiöön on nostettu selkeästi WSG-tapahtuma. World Sports Games eli tutummin Maailmankisat on järjestetty nyt viisi kertaa. Kisojen osanottomäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Viimeisimmät Riian kisat kokosivat yhteen lähes 5000 sportin ystävää.

Tulevan kesän 2019 kisat ovat siis järjestyksessä kuudennet ja pitopaikka on Kataloniassa sijaitseva Tortosan rantakaupunki ympäristöineen. Maailmankisojen fokus on amatööriurheilussa. Kaikki CSIT:n 14 virallista lajia on edustettuna, sekä lukuisa joukko muita kokeilu- ja näytöslajeja, mm. suuren suosion saavuttanut mamanet. Kilpailuihin saavat osallistua vain amatööriurheilijat. Näin esimerkiksi Suomessa TUL voi tarjota kansainvälistä kilpailukokemusta niille urheilijoille, joille maajoukkueen ovet eivät vielä ole avautuneet.

Strategiatyön vahvistamana CSIT:n toiminnassa ovat vakiinnuttaneet paikkansa niin nuoret kuin senioritkin. CSIT:n Young Leaders-ohjelma arvotettiin korkealle myös EU:n tasolla. Ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen CSIT:n hankkeelle myönnettiin avustusta EU:n Erasmus+ (Sport) -ohjelman kautta. Tämän rahoituksen osana tullaan järjestämään TUL100-tapahtumaviikon aikana kansainvälinen Young Leaders-leiri Suomessa.

+55-ohjelma tulee jälleen olemaan monipuolinen sisältäen tuttuja ja myös uusia elementtejä. Etukäteissuunnitelmiin kuuluvat mm. kävelyjalkapallo ja krolf.

Uutena aluevaltauksena CSIT:n hallitus nimesi työryhmän valmistelemaan matalan kynnyksen liikunnan ja perheliikunnan mukaantuloa WSG:n tapahtumaviikolle. Tavoitteena on laajentaa osallistujamäärää tarjoamalla omaa ohjelmaa harrastelijoille, mutta samalla mahdollisuuden seurata laajaa kilpailutoimintaa. Jo tulevana kesänä Tortosassa tulemme näkemään ensimmäiset viitteet tällä osa-alueella.

CSIT tulee tulevan vuoden aikana elvyttämään ja laajentamaan yliopistoyhteistyötä ja sitä kautta saamaan tutkimustietoa ajankohtaisista liikuntakulttuurin muutoksista. Samalla organisaatiolle luodaan työvälineet selvittää CSIT:n ja sen jäsenliittojen toiminnan vaikuttavuutta ja mahdollisia tulevia kehittämisalueita. Tällä sektorilla ensimmäiset tunnustelut on aloitettu sveitsiläisen Lousannen suuntaan, mutta on hyvä muistuttaa myös suomalaisen, Jyväskylän yliopiston korkeatasoisesta liikuntatutkimuksesta. Olisiko mahdollista löytää sopivia rajapintoja tutkimuskohteista myös täällä?

Strategiatyön tärkein mittari on tulosten jalkauttaminen käytännön toimintaan. Tällä hetkellä suhtaudun luottavaisin mielin siihen, kuinka suunnitellut tavoitteet viedään osaksi toimintaa niin että kaikki jäsenjärjestöt ja jopa yksilöt voivat olla siinä mukana. Kannustan kaikkia tullilaisia liikkujia tulemaan mukaan nauttimaan kansainvälisestä tunnelmasta. Tavataan Tortosassa heinäkuussa 2019!

Teksti: Anu Rajajärvi
Kirjoittaja on TUL:n hallituksen jäsen sekä CSIT:n hallituksen varapuheenjohtaja

Kuva: Niina Myllys