Tasa-arvoisen aseman työssä paljon tehtävää

01.09.2021

Harry Seidler seisoo jalkapallostadionin katsomossa katse kohti kameraa.

Ympäröivä tilanne, niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, on nostattanut paljon puhetta todellisesta tasa-arvosta, se herkästi helisee vain puheissa, vaikka paljon on tehtävää. Liikunta, oli se sitten harraste- tai kilpailupainotteista, on noussut paljon esille tasa-arvoisuuden valossa, mutta myös valitettavan paljon negatiivisessa valossa.

Me seuraamme aktiivisesti ympäröivää keskustelua ja viestintää tasa-arvovaliokuntatyössämme ja teemme toki osaltamme parhaamme edes pienen vaikuttamisen tilanteen parantamiseksi. Tulevan koulutusohjelmammekin pohjana on suurella painoarvolla tasa-arvon- ja yhdenvertaisuusasioiden jatkuva kehittäminen, tuo työ on jälleen yksi suuri askel liittomme toiminnassa eteenpäin, mutta kuten kaikki tiedämme, jatkuvaa parantamista riittää ja siitä olenkin valiokuntamme osalla erityisen ylpeä tiimimme aktiivisesta otteesta asioiden esille tuontien ja käsittelyjen osalla.

Kaikkien tulisi saada mahdollisuus tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen liikunnan ilon kokemiseen ja mikä tärkeintä, turvallisessa ympäristössä. Nyt kun olemme kaikki saaneet seurata Afganistanin tilaa, huomaamme kuinka vaikeassa ja eriarvoisessa asemassa ovat maan kaaosmaisen tilanteen vallitessa myös kaikki liikunnan harrastajat ja erityisesti naisten- ja tyttöjen asema maassa on muutenkin kaikkea muuta kuin tasa-arvoista ja suvaitsevaa. Kova kolaus oli varmasti myös tuon maan urheilijoille, joiden piti päästä pitkän odotuksen jälkeen Paralympiakisoihin Tokioon. Voin vaan kuvitella, kuinka suuri pettymys ja kova paikka se on ollut urheilijan asemassa olevalle, kun tieto kisoihihn pääsemisestä on ollut epävarmaa. Tämä on vain yksi esimerkki, joka on median vahvan informoinnin myötä noussut esille viime päivinä. Loppujen lopuksi tilanne kääntyikin onnekkaasti urheilun parhaaksi, kun maan kaksi urheilijaa olivatkin aikamoisen reitityksen kautta päässeet lopulta myös Tokioon kisaamaan.

Kotimaisessa urheilussakin olen seurannut myös jalkapallon erotuomaritilanteen kehittymistä, kun itse myös aiemmin pitkän jakson tuota tein. Tällä hetkellä tuomareista on huutava pula, mikä valitettavasti heijastuu jälleen nuorten otteluihin, joissa se ohjaavan, kouluttavan erotuomarin rooli on erityisen tärkeää. Syy tähänkin ongelmaan heijastuu tasa-arvoisen ja yhdenvertaisuuden rajapintaa koskien, sillä monen tuomarin lopetuspäätökseen johtaneista syistä yksi on kentän laidalta kantautuva epäeettinen käytös. Seuran tulee ottaa vahvasti kantaa heti epäeettiseen käytökseen ja rumaan kielenkäyttöön, jotta kaikille tarpeellinen, iloinen ja turvallinen liikunta säilyy vahvalla statuksella.

Meidän tuleekin muistaa koko ajan ja erityisesti maailman ravistellessa eri kansoja, että meidän suuri tehtävä seurakentän tasolla on ottaa rohkeasti mukaan kaikki toimintaamme. Tehtävämme on auttaa ja avata myös omista kotimaistaan lähteneille ihmisille ovi yhdenvertaisuuteen ja suvaitsevaisuuteen.

TUL:n toiminnassa on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioihin otettu vahvasti kantaa myös nykyisessä liiton strategiatyössä. Uskon vahvasti, että myös tuleva strategia seuraavalle liittokaudellekin nostaa näitä meille kaikille tärkeitä arvopohjia vahvasti esille.

Me kaikki yhdessä voimme vaikuttaa osaltamme, vaikka pienilläkin teoilla ja huomioinneilla, ja tehdä yhdessä parempaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa liikuntakentässä olemalla niin liittona, kuin yksilöinä esimerkillisiä kaikessa toiminnassamme.

Kaikille liikunnan ystäville ja sen kehitystyötä tekeville sporttista syyskauden alkua liikunnan tähtihetkiin, jokainen liikuntahetki luo liikettä ja voimaa!

Harry Seidler
TUL Tasa-arvovaliokunnan pj.