Syyskuussa lähdetään Liikkeelle!

28.08.2019

Liikunnalla on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia moniin ihmisen elimistön toimintoihin sekä henkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Työn ollessa nykyään usein istumatyötä, on töissä ja vapaa-ajalla lisääntyneen istumisen tutkittu lisäävän kansantautien, kuten diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia sekä mielenterveyden ongelmia. Säännöllinen liikunta yhdessä muiden terveellisten elämäntapojen kanssa muun muassa suojaa useimmilta kansantautien riskeiltä, vähentää sairauspoissaoloja, parantaa työn tuottavuutta ja lisää yleistä hyvinvointia. (lähde)

Fyysistä aktiivisuutta ja liikunnan määrää voi lisätä muun muassa kulkemalla työ- ja koulumatkat kävellen tai pyörällä mahdollisuuksien mukaan, ulkoiluttamalla koiraa aiempaa pidemmän lenkin, leikkimällä lasten kanssa liikunnallisia leikkejä tai lisäämällä yhden liikuntakerran viikkoon lisää. Lisäksi kaikenlainen hyötyliikunta siivoamisesta lyhyiden matkojen kävelyyn on luonteva tapa vähentää runsasta päivittäistä istumista, jolla tiedetään olevan terveyshaittoja.

Arkiaktiivisuutta voi lisätä maltillisin askelin, sillä jo pienillä päivittäisillä ja viikoittaisilla teoilla on merkitystä hyvinvoinnille. Mikäli liikunta on viime aikoina jäänyt vähemmälle, voi tavoitteeksi ottaa aluksi esimerkiksi työmatkaliikunnan tai/ja taukojumpan yhdelle tai kahdelle päivälle viikossa sekä autolla kaupassa käydessä jättää auton kauimmaiselle parkkipaikalle.

Kuvassa on fyysisen aktiivisuuden esimerkit toimistyöpäiviltä noin klo 7-16 väliseltä ajalta. Esimerkissä yksi työmatkat kuljettiin autolla ja päivän aikana tuli hyvin vähän fyysistä aktiivisuutta. Esimerkissä kaksi reilun 5 km työmatka kuljettiin polkupyörällä ja osa työpäivästä työskenneltiin seisten. Kumpanakin päivänä käytettiin hissin sijaan rappusia ja tehtiin yksi lyhyt taukojumppa. Kuvissa siniset kohdat kuvastavat liikehdintää ja valkoinen passiivista olemista, kuten istumista. Jo näillä esimerkeillä havainnollistuu fyysisen aktiivisuuden merkitys ja se kuinka mm. kyseisillä toimilla voi lisätä aktiivisuutta, joka jäisi muuten hyvin vähäiseksi toimistotyössä.

Yksi keino seurata ja edistää omaa fyysistä aktiivisuuttaan, on osallistua 16.–29.9.2019 järjestettävään valtakunnalliseen Askelkisaan. Lue lisää Askelkisasta ja ilmoittaudu 13.9.2019 mennessä!

Liikunnallista syksyä!

*Huomioithan, että kuvattu esimerkki on suuntaa antava ja siihen vaikuttavat mm. henkilön fyysisen aktiivisuuden lähtötaso ja käytettävissä oleva aktiivisuuskello

Teksti: Johanna Nekkonen