Harry Seidler: Tasa-arvovaliokunnan kuulumisia

17.12.2020

Henkilökuva Harry Seidlerista.

Tasa-arvoinen tervehdys koko TUL-perheelle!

Kulunut vuosi on ollut monellakin tapaa erilainen, kun Covid-19 tullessaan laittoi monet – siis lähes kaikki – suunnitelmat uuteen muottiin heti alkuvuodesta.

Kokoukset muuntuivatkin hetkessä sähköisiksi niin sähköpostin kuin Teamsinkin avulla. Tässä TUL oli monessa kohtaa jopa edelläkävijä, kun valiokuntammekin siirtyi jo hyvissä ajoin pääosin sähköiseen kokoustamiseen kuulostellen samalla ympäröivän maailman hetki hetkeltä heikentyvää koronavirustilannetta.

Tasa-arvovaliokunnan sisäisessä työssä olemme saaneet seurata koko Suomen liikuntakentän toimintaa, ja kannanotoissamme olemme puuttuneet useisiin epäkohtiin. Ohjelmatyömme – tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman päivittäminen nykyiseen muotoon – on saanut kentältä paljon positiivista kiitosta, mikä on antanut valiokunnallemme lisävoimaa tuottaa aiheesta materiaalia myös jatkossa. Tästä esimerkkinä haluankin nostaa esiin TUL:n Seurapäivillä Seinäjoella esitetyn ohjelmanumeron, jonka valmistelusta ja esittämisestä kuuluu iso kiitos valiokunnan jäsenelle Paula Heinoselle. Ohjelmanumeron voi katsoa kokonaisuudessaan Seurapäivien ohjelman tallenteesta alkaen 1 tunnin, 12 minuutin ja 10 sekunnin kohdalta.

Työ samojen teemojen parissa jatkuu, kun työstämme edellisten aikaansaannostemme pohjalta vuonna 2021 koulutusmateriaalia koko liiton, piirien sekä seurojen käytettäviksi, sillä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat kuuluvat meille kaikille TUL:ssa.

Kun TUL liittona liikuttaa 724 jäsenseuransa kautta lähes 210 000 jäsentä, nousee suureen ja tärkeään rooliin kaikkien valiokuntien, jaostojen, piirien ja seurojen kuin myös hallituksen tekemä työ, joka antaa tälle suurelle liikuntaperheelle turvallisuutta, tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta sekä yhteisöllisyyttä korostavia suuntaviivoja. Näin kaikkien on hyvä harrastaa liikuntaa yhdessä ja erikseen.

Tasa-arvovaliokunta on osallaan kannanottojen myötä puuttunut kuluvan vuoden aikana aiheisiin, joista mainittakoon häirinnän ja kiusaamisen ehkäisy, esteettömyyden turvaaminen sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden huomioiminen. Kantaa otamme vaikuttaaksemme osaltamme tilanteiden korjaantumiseen, ja myös monet lajiliitot sekä Olympiakomitea ovat hyvin samoilla linjoilla tehneet vastaavia, tärkeitä kirjauksia ja ohjeistuksia. Mitä useampi ottaa kantaa, sen parempi – näin saadaan asioille aina lisää pontta, vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.

Merkittävä ja valiokuntatyömme osalta todella keskeinen asia, jota työstimme syksyn aikana, on TUL:n eettinen ohjeisto, jonka valiokunta sai valmiiksi lokakuussa ja jonka liiton hallitus hyväksyi kokouksessaan joulukuussa. Ohjeistus tullaan julkaisemaan liiton tiedotusvälineissä alkuvuodesta 2021.

Kaikkiaan kuluneen vuoden osalta, vaikka se monella tavalla erikoinen ja muutoksia sisältänyt vuosi olikin, voimme valiokuntana olla työhömme erittäin tyytyväisiä ja suunnata katseet tulevaan vuoteen hyvillä mielin. Työtä kyllä riittää, ja on kunnia ja etuoikeus saada olla puheenjohtajana tässä valiokunnassa, jossa jokainen tiimin jäsen on osaamisellaan ja aktiivisuudellaan luonut polkua tasa-arvoon merkittävällä työllään koko liiton toiminnan kehittämiseksi.

Puheenjohtajana haluankin välittää kiitokset koko TUL-perheelle kuluneesta vuodesta. On ilo tehdä yhteistyötä aktiivisen ja osaavan liikuntaväen kanssa, ja erityiskiitokset välitän meidän valiokuntatiimillemme, jonka kentälliseen on kaikissa vuoden yhdeksässä (9) kokouksessa kuulunut sama aloitusviisikko: Pirkko Pehkonen, Paula Heinonen, Merja Loukonen, esittelijä-sihteeri Aino Nevalainen, ja viisikolle puhetta ja peliä johtava allekirjoittanut.

Iloa, liikuntaa, hyvää mieltä, hyvää joulun aikaa, sekä värikästä uutta vuotta kaikille lukijoille!

Harry Seidler

Tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja